programfoto lezing Banksy
Stichting EXPO presenteert: lezing door John Lommen over Banksy: Een culturele stuntman
Woensdag 17 maart 2021, aanvang 20.00 uur, entree € 6,00 (inclusief koffie, thee, fris in de pauze)

lezing door John Lommen over Banksy: Een culturele stuntman

Nooit van Banksy gehoord? Dan wordt het tijd dat je zijn ‘Street Art’ leert kennen! Hij wordt door sommige kunstcritici als de grootste kunstenaar van deze tijd gezien.

Banksy, een bijzondere man. Bijna niemand weet wie hij is en hij houdt zijn identiteit angstvallig geheim. Interviews gaf hij in het verleden met een grote kap over zijn hoofd en een vervormde stem. Tegenwoordig geeft hij zelfs alleen nog maar interviews via de mail. Hij werkt uitsluitend ’s nachts en maakt zijn beelden op plekken die daar vaak niet voor bedoeld zijn.

Banksy begon als graffiti-artiest maar stapte daarvan af. Naar voorbeeld van de Parijse kunstenaar Blek le Rat ging hij aan de slag met sjablonen. Zijn werk, dat vaak van maatschappelijk engagement getuigt, is nu erg geliefd en is o.a. te zien in verschillende Europese steden en in de USA. In 2018 verraste hij de hele wereld met zijn “shredder-actie”: meteen na de verkoop van een van zijn werken op een internationale veiling, liet hij een ingebouwd mechanisme het kunstwerk vernietigen.

Via veel beeldmateriaal laat John Lommen je op zijn welbekende enthousiaste manier kennis maken met het originele en soms erg humoristische werk van Banksy. En wie weet ben je na afloop meteen een groot fan van Banksy geworden. Als je het al niet was trouwens…