Kaartverkoop uitsluitend online via de nieuwe site www.onskoningsoordcultureel.nl

Programma voorjaar 2022:

Zondag 23 januari 2022:                     Giardino Musicale (Barokconcert)

Zaterdag 29 januari 2022:                   Duo Animato (Piano en Dwarsfluit)

Zondag 6 februari 2022:                     Storioni trio (verdere informatie volgt)

Zondag 20 februari 2022:                    VIJF! (Optreden van 5 supermuzikale dames

Zondag 6 maart 2022;                         Termonia Ensemble

Woensdag 16 maart 2022:                  Lezing Banksy door John Lommen. 

Vrijdag 18 maart 2022:                        Helikon Kwartet (samen met Schalm) 20.00 uur

Zondag 10 april 2022:                         Les Enfants du Paradis: les Vieux Amants

Woensdag 20 april  2022:                   Lezing M. de Reuver: Wereldberoemd in Tilburg (20.00 uur)

Zondag 24 april 2022:                        Trio C tot de Derde.

Zondag 2 oktober 2022:                    KlarinetNsemble Olv Maarten Jense.               

Baroktrio Giardino Musicale bestaat uit: Eva Harmuthova: blokfluit, barokhobo, Elske Tinbergen: cello, violoncello piccolo, Jerôme Brodin: klavecimbel

Zondag 23 januari 2022, C. C. de Schalm Berkel-Enschot, aanvang 11.30 uur, entree € 10.00 (indien toegestaan:  koffie of thee in de pauze):                                            

Baroktrio Giardino Musicale; O Nederland

Klavecimbelklanken in de kerkzaal? Dat gaat gebeuren bij het concert dat het internationaal bekende baroktrio Giardino Musicale gaat geven in de voormalige abdij Koningsoord.  Al vanaf de Middeleeuwen kende Nederland een rijke muzikale traditie, zowel in adellijke kringen als in meer volkse sfeer. In “O Nederland” laat  dit baroktrio u kennis maken met verschillende vrijwel onbekende Nederlandse componisten uit de barokperiode. Want buiten Sweelinck  prijken er geen bekende namen op het programma.   Het concert wordt uitgevoerd met authentieke barokinstrumenten. De leden geven mondelinge toelichting met achtergrondverhalen en theaterelementen. Deze mix van deskundigheid en speelsheid zal iedere bezoeker bekoren. Een zeer bijzonder concert dus.

Zaterdag 29 januari 2022, in De Schalm, Berkel-Enschot, aanvang 14.30 uur, kaarten kosten € 10,00 (indien toegestaan: koffie of thee in de pauze): Duo Animato in concert

Van heinde en ver oftewel:  van dichtbij en veraf. Dat is op Duo Animato volop van toepassing. Want concertpianiste Angèle van Haaren woont in ons eigen Berkel-Enschot en fluitist Jean Marc Cacchia  in een dorpje in de Provence, meer dan duizend kilometer verderop. De ervaring leert dat  instrumenten als piano en dwarsfluit in de kerkzaal prima tot klinken komen. Het programma is bovendien uiterst aanlokkelijk. Louter bekende klassieke componisten staan op het programma: Mozart, Schubert, Donizetti, Saint Saens bijvoorbeeld. Dus kom luisteren naar dit ervaren duo dat bovendien een belangrijk deel van het honorarium schenkt aan villa Pardoes.

Duo Animato in concert
Storioni Trio.

Stichting EXPO presenteert: Zondag 6 februari 2022, 11.30 uur, kerkzaal Abdij Koningsoord Berkel-Enschot, entree € 17,50, kaarten alleen te bestellen via de website onskoningsoordcultureel.nl

Een introductie is niet nodig, iedere liefhebber van klassieke muziek kent het Storionini Trio, houdt van het Storioni Trio. En in Berkel-Enschot geldt dat zo mogelijk nog sterker. Twee van de drie musici komen immers uit ons dorp. Inmiddels hebben ze in 2020 hun zilveren jubileum gevierd. We zijn  hartstikke blij dat ze weer in “eigen dorp” op komen treden. En al is het programma nog niet bekend, reken er maar op dat ze een spetterend programma zullen brengen. Op de foto ziet u het drietal in volle actie in het Concertgebouw in Amsterdam.  Gelukkig hebben we voor hun soort muziek ook een prachtige locatie: de kerkzaal van Ons Koningsoord. Zorg dat u erbij bent.

Zondag 20 februari 2022: VIJF!

 
VIJF! speelt klassieke muziek op nét een andere wijze. De gouden combinatie van harp, fluit, fagot, hobo en viool maakt VIJF! tot een uniek ensemble. En omdat de samenstelling zo bijzonder is, maakt het ensemble vaak zelf de arrangementen. Zo speelt VIJF! niet alleen kamermuziek maar brengt ze ook grotere orkestwerken. Waarbij uiteraard de muzikale strekking in zijn waarde wordt gelaten.

Inmiddels heeft VIJF! ook nieuw, origineel werk aan haar repertoire kunnen toevoegen! Componist Ad de Jong heeft, geïnspireerd door het prachtige klankpalet van het ensemble, meerdere werken geschreven voor VIJF!

VIJF! bestaat uit: Saskia Onstwedder-List fluit Anne-Marie van de Grint viool Anne-Marie van Mierlo hobo Lieselot Toorop fagot Renske de Leuw harp.

Woensdag 16 maart 2022: lezing door John Lommen over Banksy: Een culturele stuntman

 
Nooit van Banksy gehoord? Dan wordt het tijd dat je zijn ‘Street Art’ leert kennen! Hij wordt door sommige kunstcritici als de grootste kunstenaar van deze tijd gezien.

Banksy, een bijzondere man. Bijna niemand weet wie hij is en hij houdt zijn identiteit angstvallig geheim. Interviews gaf hij in het verleden met een grote kap over zijn hoofd en een vervormde stem. Tegenwoordig geeft hij zelfs alleen nog maar interviews via de mail. Hij werkt uitsluitend ’s nachts en maakt zijn beelden op plekken die daar vaak niet voor bedoeld zijn.

Zondag 24 April 2022: Trio C tot de Derde
 Ze speelden al eerder voor ons. En dat was een belevenis! C tot de Derde speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek. Hun streven daarbij: geen imitatie, maar integratie van alle muziekgenres die hun paden kruizen. Composities van Oost-Europees georiënteerde klassieke componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály worden afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van traditionele melodieën uit het onuitputtelijke klezmer- en Balkanrepertoire. 
Trio C tot de Derde – Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet)
Zondag 2 oktober 2022: Het KlarinetNsemble o.l.v. Maarten Jense

Het KlarinetNsemble o.l.v. Maarten Jense bestaat uit topamateurs en een aantal beroepsmusici, in totaal zo’n 22 klarinettisten en heeft zijn basis in Hilvarenbeek. De complete klarinetfamilie (van hoge es- tot en met de lage contrabas klarinet) is in dit ensemble vertegenwoordigd. Kenmerkend voor het ensemble is de volle klank en dat het in staat is de rijke mogelijkheden van de instrumenten geheel tot hun recht te laten komen Soms klinkt het imposant, dan weer verstild, opzwepend, melancholiek of ontroerend.Het KlarinetNsemble geeft regelmatig concerten, van licht klassiek tot de Zuid-Amerikaanse tango en heeft daarmee binnen en buiten de regio een uitstekende reputatie opgebouwd. Het ondersteunt daarnaast andere cultuurvormen zoals toneel en koorzang, maakt samen producties en verzorgt de muzikale begeleiding. Zo staat er voor januari 2022 de uitvoering van een opera gepland. Een eigen productie, zowel wat betreft de verhaallijn, teksten, regie, zang, dans en muzikale uitvoering. Aan deze opera gingen twee andere, zeer succesvolle opera’s vooraf.